Karin Blankenstein: LGBTIQ+ bewustzijn en inclusiviteit in sport

We spraken Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation (JBF) tijdens de Pridemaand juni.

Karin werd in 2008 medeoprichter van JBF, kort na het overlijden van haar broer John Blankenstein. John was een openlijk homoseksuele Nederlandse voetbalscheidsrechter. Zowel Karin als John zijn ontvangers van de Bob Angelo Medaille van COC Nederland.

Dit is een vervolg op een artikel op NL Platform; LGBTIQ+ en sport: aanmoedigen om 'precies te zijn wie je bent'

Hier is wat Karin te zeggen had!

Hoi Karin, kun je ons vertellen wat de John Blankenstein Foundation (JBF) is? Om lezers die ons vorige artikel niet hebben gelezen te laten weten waar je voor staat.

De John Blankenstein Foundation is een op vrijwilligers gebaseerde organisatie. Wij hebben ongeveer 19 mensen in dienst, meestal huidige of gepensioneerde sporters. Onze belangrijkste ambitie en het belangrijkste werk wat we doen is praten over hoe we een veilige omgeving kunnen creëren voor LGBTIQ+ mensen in de sport.

We doen dit met workshops en lezingen in sportclubs, maar we zien ook veel belangstelling van sportopleidingen voor dit onderwerp.

Hoe past Pride maand in het bewust worden van LGBTIQ+ personen in de sport en daarbuiten? Is het belangrijk voor inclusiviteit?

Het helpt mensen die niet gefocust zijn op dit onderwerp het belang ervan in te zien. Ze gaan rechtop zitten en denken...'Hé, ik was me niet bewust van bepaalde kwesties en misschien moet ik er meer aandacht aan besteden'. Je ziet “pride walks”, wandelingen door steden in Nederland en dit, in combinatie met mensen bewust maken van de LGBTIQ+ betrokkenheid bij sport, is echt belangrijk.

We horen vaak dat mensen zich niet bewust zijn dat ze leden van de LGBTIQ+ gemeenschap in hun sportclubs hebben. Dat is verrassend, want sportclubs met 500+ leden denken soms dat ze niemand die LGBTIQ+ is als lid hebben. Hoe is dat mogelijk? Ze zijn er toch.

Zonder over dit onderwerp te praten is het niet mogelijk om mensen bewust te maken van het creëren van een inclusieve omgeving voor LGBTIQ+'ers in de sport en daarbuiten. Pride month helpt daarbij. Het geeft mensen de kans om het onderwerp ter sprake te brengen, het gesprek aan te gaan, en hun teamgenoten te vieren die LGBTIQ+ zijn.

U geeft ook workshops over ethiek. Kunt u ons meer vertellen over de workshops die over ethiek gaan?

Onze workshops gaan over het voeren van gesprekken. De workshop wordt geleid door twee mensen, waarvan er één de workshop leidt en één een persoonlijk verhaal geeft om mensen te inspireren. We beginnen met de deelnemers te vragen of ze iemand kennen die LGBTIQ+ is op hun sportclub en of ze hebben nagedacht over hoe ze zich tegenover hen gedragen.

Heel vaak is het antwoord ontkenning van het hebben van LGBTIQ+ leden. Vervolgens vragen ze waarom het belangrijk is om hierover te praten als ze hier alleen maar zijn om te sporten. Ons antwoord daarop is hen in te lichten met een persoonlijk verhaal van onze workshopcoördinator. Ze beseffen al snel waarom het belangrijk is dat iemand kan uitdrukken dat die LGBTIQ+ is om zich veilig en aanvaard te voelen.

Het is voor sommigen een soort doorbraakmoment waarbij ze begrijpen dat het niet alleen om de sport gaat, maar om de gemeenschap en inclusiviteit in het algemeen. Die dingen zijn diep verweven met elke sport. Het doel is jongeren te leren dat acceptatie betekent dat je je identiteit niet hoeft te verbergen of erover hoeft te liegen. Ze worden er ook bewust van gemaakt dat grove beledigingen van LGBTIQ+'ers op basis van stereotypen niet oké zijn.

We gaan mensen nooit de les lezen en het is niet erg als mensen in het verleden fouten hebben gemaakt waarvan ze nu beseffen dat het fouten zijn. Het is belangrijk om te leren hoe je kunt veranderen en groeien met nieuwe kennis. Dat is een deel van de basis van onze workshop over ethiek.

Wat zou je zeggen tegen sporters, bedrijven of openbare instellingen die betere bondgenoten willen zijn voor de LGBTIQ+ gemeenschap? Hoe kunnen ze verschillen vieren in plaats van alleen maar te accepteren?

Praat erover en sta open voor verandering! Het begint daar. Het antwoord is niet eenvoudig en er is ook niet één antwoord. Maar alles begint met een gesprek en de bereidheid om te leren. Wij werken op vrijwillige basis en krijgen steun uit Nederland, maar we zijn natuurlijk bereid om breder te gaan met onze boodschap. We staan altijd open om in contact te komen met bedrijven en instellingen die dit gesprek met ons en hun medewerkers of leden willen aangaan.

Onlangs hebben we met Stedin een workshop gegeven die geweldig is verlopen. Het is belangrijk om over dit onderwerp na te denken in de sport, maar inclusiviteit is ook een onderwerp voor bedrijven. Zij benaderden ons met de opmerking dat hun bedrijf ook een team is met teamleden en dat ze het daarom belangrijk vinden om hierover te praten. Je moet elkaar als teamleden goed kennen en elkaar vertrouwen om goed werk te leveren. Je veilig en geaccepteerd voelen is voor bedrijven net zo belangrijk als voor sporters. Het geeft ook het goede voorbeeld en creëert, naar mijn mening, het soort werkomgeving waar mensen deel van willen uitmaken.

We kunnen het alleen samen doen. Dus laten we beginnen met elkaar de hand te reiken om deze uitdaging op te lossen.

SportsNL heeft als missie om de kracht van sport in te zetten voor internationale handel, diplomatie, kennis- en innovatie-uitwisseling en maatschappelijke programma's. Hoe helpt een programma als dit jullie?

We zouden graag met meer bedrijven in contact komen, zoals ik al eerder zei. Waar wij het over hebben, is vaak een onderwerp wat voor velen geen prioriteit heeft bij het plannen van bedrijfsworkshops. Ik denk dat dit moet veranderen en ik hoop dat meer bedrijven de waarde inzien van dit onderwerp.

Steeds meer jonge mensen die beslissen waar ze willen werken, zijn in dit onderwerp geïnteresseerd. Zij geven om diversiteit en zij geven om inclusiviteit. Dus, zowel buiten de sportwereld als in de sportindustrie in het algemeen, denk ik dat bedrijven veel baat kunnen hebben bij onze betrokkenheid. Als ze relevant willen blijven voor toekomstig talent, moeten ze gesprekken gaan voeren over de LGBTIQ+-gemeenschap en over inclusiviteit.

We hebben met een aantal bedrijven samengewerkt, maar het zou geweldig zijn om ons te verbinden met het bredere ecosysteem van sportbedrijven in Nederland. SportsNL kan ons helpen te verbinden en elkaar te helpen staan voor inclusiviteit en LGBTIQ+ bewustzijn. Geïnteresseerden kunnen altijd contact met ons opnemen via de website van de John Blankenstein Foundation. We nemen dan vrijwel direct contact met je op.

Let’s change the game together!

Vorige
Vorige

In gesprek met Conny Wenting: CEO van de Invictus Games, Den Haag 2020

Volgende
Volgende

Innovatie op de Olympische Winterspelen